HTML

Eszti konyhája

Sziasztok! Blogom g

Friss topikok

  • pdstudio.info: Ez nem felturbózott, hanem elrontott pizza...bolti pizzaszósz meg trappista sajt? Amúgy nem Margha... (2013.11.03. 23:03) Margaritha pizza felturbózva és almás pite
  • Esztikonyhája: Nyílván, én is azzal szeretem, de mivel a Férjem nem szereti ezért nyílván nem csinálom azzal.... (2013.11.03. 15:04) Marhavadas
  • Esztikonyhája: @kisQtya: Szia! Köszi a hozzászólást, és a tippet is, ki fogom úgy is próbálni :) További jó ol... (2013.10.26. 16:42) Tócsni

Október 23. Zöldséges lencseleves- extra sajtos- túrós pogi

2013.10.23. 17:59 Esztikonyhája

Sziasztok!

Mára a férjem egy egyszerű, de elég macerás ételt kért. Lencselevest hús nélkül és pogit. Az ötlet tegnap este az autóban ülve ezer helyre szaladgálva, a bolt bezárások előtt körülbelül 1.5 órával született meg, az egyszerűség jegyében. 

Igazából mindig úgy kezdek neki a főzésnek, hogy kitaláljuk, aztán én megkeresem a megfelelő receptet/ recepteket összeírom a hozzávalókat és megvásárolom. Ebből a lépéssorozatból az autóban a recept keresés kimaradt, csak az agyamra és az ötleteimre tudtam hagyatkozni. Így született meg a mai ebéd. :)

A leves egy egyszerű zöldségleves alapjain nyugszik: 1 nagy hagyma, 1 gerezd fokhagyma,2 répa, 1 fehérrépa, 1 karalábé, 1 kis zeller, és 25 dkg lencse amit 3-4 órára beáztatunk.Ezeken kívül, 4 ek olaj, 2 ek liszt, 1 ek mustár, 1 ek pirosarany ( ki milyet szeret), babérlevél, tárkony, kis fűszerpaprika, bors, ételízesítő, 1 dl tejföl, 2 darab zöldségleves kocka, és 1 darab füstölt ízű kocka.

Az apróra vágott hagmát megfuttatjuk az olajon, majd jöhetnek bele a feldarabolt zöldségek ezeket is pirítjuk kicsit majd megszórjuk a fűszerpaprikával, rászórjuk a lisztet ezt is, átforgatjuk az egészet, és felöltjük 1-5- 2 liter vízzel. Beletesszük a lencsét, a fűszereket, a fűszer kockákat, babérokat. Puhára főzzük, ha kész a tejfölt hőkiegyenlítjük 1-2 merőkanál levessel, majd belekeverjük. Elkeverés után 1-2 percig főzzük, és kész!

Jó étvágyat hozzá!

A pogácsához szükségünk van egy nagy tálra. 50 dkg liszt, 25 dkg élesztő, 0.5dl langyos tej, 0.5 tk cukor, 10 dkg margarin, 3 ek tejföl, 25 dkg túró( lehet zsíros tehén is de juhtúró is kiváló), 2 tojássárga, 3 tk só, 30-40 dkg sajt.

A tálba beleszitáljuk a lisztet, és elmorzsoljuk benne  a margarint. A langyons cukros tejben jól felfuttatjuk az élesztőt. Közben a túrót jül elkeverjük a lisztes vajas egyvelegben. Ha az élesztő jól felfutott ezt is eldolgozzuk a lisztben, jöhet a tejföl, a tojássárga és a só. Ha kicsit ragadósabb az nem baj, ne lisztezzük fel. Konyharuhával letakarva, jó meleg helyen kelesszük duplájára. Ha kikelt, nyújtsuk jó vékony téglalapra, szórjuk meg a reszelt sajt 1/4-ével, hajtsuk félbe a tésztát majd újból félbe.  Ezt a mutatványt 3 szor kell ismételni, tehát 1/4ed-nyi sajtnak kell maradnia. Ha végeztünk a hajtogatással, amitől szép leveles lesz a pogácsánk nyújtsuk el a tésztát nem túl vékonyra, olyan 1.5-2 ujjnyira, és szaggassuk ki. Nekem ebből az adagből közepes pogi szaggatóval 74 darab lett. :) A kiszaggatott pogikat egész felvert tojással kenjük meg, szórjuk meg sajttal, rakosgassuk sütőpapírral bélelt tepsibe ne túl közel egymáshoz, mert megnőnek. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt gyönyörűre sülnek. Istenien finom, puha tésztát kell kapjunk! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esztikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr155595957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása