Húha, kicsit elhavazódtam... ezt a kaját még kedden csináltam.
Vadas... melyből bármikor bárhol betegre tudnám magam enni, persze csak ha jól van elkészítve.
Nekünk ez a változat jött be a legjobban:
1kg marhahús ( lábszár, vagy nyak ami szépen szeletelhető), 4 nagy fej vöröshagyma, 4 szép vastagabb fehérrépa, 6 vastag sárgarépa,10-15 szem borókabogyó, 10-15 szem feketebors, egy 450 grammos mustár, cukor, 6 darab babérlevél, 1 tk só,2 dl tejföl ( én ezt általában elhagyom ugyanis enélkül is tökéletesen krémes a mártás, aki a lágyabb ízeket kedveli az használhatja ), kevés olaj
A hagymát apróra vágjuk, és üvegesre pirítjuk az olajban, a fehérrépát megtisztítás után nagyobb darabokra vágjuk, a sárgarépát karikákra. Ha a hagyma üveges beletesszük a répákat és megpirítjuk kicsit őket, a hústz nagyobb darabokban mellé tesszük, kérget pirítunk rá.Jöhet bele a só, a fűszerek, amiket én teatojásba szoktam tenni mert úgy mindet ki tudom nyom nélkül a végén szedni. Felöntjük annyi vízzel, ami épphogy ellepi, és lassú tűzön puhára főzzük a marhahúst.
Ha megpuhult a húsunk, kiszedjük őket egy tálra, kivesszük még a fűszereket és a fehérrépákat, a hagymás sárgarépás levet pedig botmixer segítségével egyneművé turmixoljuk. Ha megvagyunk jöhet az ízesítése, belemegy a mustár,jól megkeverjük, jöhet bele ízlés szerint cukor, valamint akinek szükséges a tejföl.
A húsdarabokat felszeleteljük tetszés szerint, és én tésztával tálaltam, de szokás zsemlegombóccal tálalni. Nálunk csak én eszem meg a zsemlegombócot ezért csak ritkán bajlódok vele. Bármilyen tészta tökéletes lehet hozzá, én most apróra tört makarónival tálaltam a képen látható módon! :)
Jó étvágyat! :)