HTML

Eszti konyhája

Sziasztok! Blogom g

Friss topikok

  • pdstudio.info: Ez nem felturbózott, hanem elrontott pizza...bolti pizzaszósz meg trappista sajt? Amúgy nem Margha... (2013.11.03. 23:03) Margaritha pizza felturbózva és almás pite
  • Esztikonyhája: Nyílván, én is azzal szeretem, de mivel a Férjem nem szereti ezért nyílván nem csinálom azzal.... (2013.11.03. 15:04) Marhavadas
  • Esztikonyhája: @kisQtya: Szia! Köszi a hozzászólást, és a tippet is, ki fogom úgy is próbálni :) További jó ol... (2013.10.26. 16:42) Tócsni

Margaritha pizza felturbózva és almás pite

2013.11.02. 14:51 Esztikonyhája

pizz_s_alm_spit_s_1383397807.JPG_962x492

Hétvégi gyorsan nem mondható ebéd és nasi lett.

A pizza kiindulópontja a margarihta ezt turoztam fel kicsit, hús nélkül. A tésztát is magam készítettem, íme a recept:

500g finomliszt ,1 ek só, 300 ml langyos víz,1 tk cukor,1 tasak (7 g) szárított élesztő, 3 ek olívaolaj.

Egy tálban a lisztet és a sót elkeverjük. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belekeverjük és felfuttatjuk pár perc alatt. A lisztbe mélyedéset készítünk, ebbe szépen óvatosan beleöntjün az élesztős vizet miután felfutott. Villával kívülról befelé haladva kezdjük gyúrni a tésztát, ha a vizet felvette a liszt belemérjük a 3 kanál olajat, és mostmár kézzel gyúrjuk hólyagosra a tésztánkat. Ha szép hólyagos a tészta, megszórjuk liszttel a tetejét, letakarjuk konyharuhával és meleg helyen minimum 1 órát pihentetjük.

Ha letelt az egy óra lisztezett felületen 2 felé vesszük a tésztát az egyiket olyan vékonyra nyújtjuk amilyenre tudjuk, vagy amekorra a tepsink ( Nekem ez a mennyiségű tészta 2 35x35cm es pizzához elegendő). Beletesszük a tepsibe a tésztát, és jöhet a feltét:

Idő hiányában a pizzaszószt megvettem, amit szépen egyenletesen ecsettel elkenünk  a tésztán, megszórjuk oreganóval,erre szépen sorba paradicsomkarikákat teszünk, szeletelt gombát, és csemege kukoricát, majd beborítjuk bőségesen reszelt trappistával! 10-15 perc alatt előmelegített sütőben megsütjük. Természetesen kedve szerint mindenki azzal a feltéttel készíti amivel akarja, nálunk most ez volt a kérés. :)

Almás pite

Én és az almáspite régóta ismerkedünk, régóta keresem a megfelelő tésztát, ami nem törik, nem porlad, és nem fulladunk meg tőle. Kutatásom során rájöttem, a pite tészta nem kezdőknek való, hiszen gyorsan kell vele bánni, mivel a kéz melegétől a margarin megolvad és a tészta képes ragacsos pacává válni, amivel aztán dolgozni nem túl egyszerű.

Szóval ma azt hiszem sikerült a tökély :) 

Hozzávalói:

50 dkg finomliszt,fél cs sütőpor,10 dkg porcukor,15 dkg Rama( apró kockákra vagdosva, így konnyebb gyúrni),2 egész tojás,3 ek tejföl (tartsuk be, ne adagoljuk bele feleslegesen a tejfölt, mégha a tészta eleinte nem is akar egyneművé válni, hisz a gyúrás közben a margarin olvad és ez adja meg az egyneműséget, nem a sok tejföl, én egy kis pohár tejfölt használtam el bele),zsemlemorzsa,10-12 db alma,fahéj,2-3 ek cukor,1 cs vaníliás cukor, 1 tojás a kenéshez

Az almákat megmossuk, pucoljuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kis cukorral és fahéjjal ízesítjük, és állni hagyjuk. Én nem szoktam megpárolni, de sok helyen olvastam hogy szokták, nekünk így jön be .

A tésztához a lisztet, a porcukrot, és a margarin kockákat tálba teszük, elkezdjük összegyúrni, beletesszük a 2 tojást, és gyúrjuk tovább, jöhet bele kanalanként a tejföl, először 2 kanálnyi majd ha még mindig szükséges a további egy kanálnyit is tegyük bele. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, inkább gyors apró mozdulatok legyenek, hogy minnél kevesebb ideig érintkezzen a kezünk a margarinnal, nehogy túl olvasszuk. :) Ha egynemű formázható tésztát kapunk vágjuk ketté azt, és az egyiket tegyük lisztezett felületre.

Közben vajazzunk és lisztezzünk ki egy kb 35x 35 ( 40) cm tepsit.

A lisztezett felületen nyújtsuk az egyik tésztát tepsi méretűvé és tegyük bele óvatosan a tepsibe! Ezt a réteget zsemlemorzsával vékonyan de egyenletesen szórjuk meg, erre jöhet az alma aminek a levét nyomkodjuk ki. Terítsük egyenletesen el a tésztán az almát, és szórjuk meg vaniliás cukorral. Extraként mehet rá mazsola is, annak aki szereti.

Most nyújtsuk ki a másik tészta lapot szintén tepsi méretűvé, és helyezzük az almaréteg tetejére. Egy felvert tojással kenjük meg szépen egyenletesen a tésztánk tetejét, és alaposan szurkáljuk meg villával a tésztát, hogy a gőz távozni tudjon.

Előmelegített sütőben, 180-200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Hálést követően szeletelhető, és porcukorral díszíthető.

Jó étvágyat! :)

 

3 komment

Címkék: pizza almás pite margaritha pizza

A bejegyzés trackback címe:

https://esztikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr475611498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.11.03. 18:08:40

[Jézusom]
Nem akarlak itt untatni a pizzával kapcsolatos részletekkel, a nevétől kezdve az alapanyagok tiszteletéig bezárólag, de ez kikívánkozott belőlem.

Esztikonyhája 2013.11.03. 20:16:02

@Hepci: Kedves Hepci... nem untatsz, én így készítem... ha nem tetszik nem kell elolvasni....

pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2013.11.03. 23:03:26

Ez nem felturbózott, hanem elrontott pizza...bolti pizzaszósz meg trappista sajt? Amúgy nem Margharita hanem Margherita - nem mintha annak köze lenne hozzá amit leírtál de jó ha tudod.
süti beállítások módosítása